Tervehdys tuubihuivaamosta… eli vielä ehtii tehdä joulumiehen säkkiin…

Joulukuu on vasta aluillaan, joten vielä ehtii oikein mainiosti halutessaan neuloa lämpöisiä joulumiehen säkkiin.. tai muuten vain..

Tässä olisi tämmöiset suht’ helpot ja aloittelijoillekin sopivat tuubihuivit / -huput

Vaalean ja ruskean kirjava tuubihuppu1 oli ensimmäinen, jonka tein periaatteessa omasta päästäni, koska en löytänyt mieleistäni ohjetta mistään.

Ensimmäinen tuubihuppu, ohje omasta päästä..
Ensimmäinen tuubihuppu, ohje omasta päästä..

Novitan lankaa, 7 Veljestä Raita, 120 silmukkaa ja 10 pyöröpuikot. Todella helppoa neuloa, kun tekee ainaoikeaa vain  noin 70 cm.

Kaikki saman väriset langat eivät ole samanlaisia..

Ensimmäisen kerän loputtua ja toista aloitellessani huomasin, etteivät langat olekaan samaa lankaa kuosiltaan, eivätkä paksuudeltaan, vaan toinen taisi olla saman sävyistä ja ohuempaa Polkkaa.

Tässä se ei onneksi kovin paljon haitannut. Tämä taipuu tuubihuiviksi tai päätä suojaavaksi hupuksi, ja väljyyttä on riittävästi hartioille ja niskaan.

Note to myself: kaikki saman väriset langat, eivät ole samanlaisia. Kannattaa siis säästää vyötteet tai ainakin kuvata ne ennen hukkaamista.

Vanhasta Novitan langasta nopeasti tuubihuppu
Tuubihuppu2 vanhasta Novitan langasta nopeasti

Tässä toinen malli, tuubihuppu2, myös 10 pyöröpuikoilla. Lankana Novitan vanhoja  lankoja, kuosi Marttojen Juhlaväri, joten en tiedä miltä vuodelta.

Novita 7 Veljestä Marttojen Juhlaväri
Novita 7 Veljestä Marttojen Juhlaväri

80 silmukkaa, 2 oikein, 1 nurin neuloen noin 50 cm. Lanka oli edellisiä paksumpaa. Joustinneule on joustavaa, joten vähempikin silmukkamäärä riittää..

Tämä tuubihuppu taipuu hartioille tai hupuksi.

Tämä tuubihuppu taipuu hartioille tai hupuksi. Pyöröpuikoilla ja joustinneuletta tehdessä täytyy aina muistaa myös päätellä löyhästi…

En tiedä johtuuko siitä, että olen vasuri, jonka neulomaan ja virkkaamaan opettelu oli koulussa aikoinaan aika tuskaista, mutta inhoan nurjien silmukoiden neulomista ja välttelen niitä.. siksi tässäkin oli enemmän oikeita, kuin nurjia silmukoita..

Allekirjoittanut on myös sen verran aloitteleva harrastelija, että paitsi luon silmukat aina tavallisilla puikoilla, teen myös ensimmäisen kerroksen tavallisilla puikoilla ja siirrän sitten vasta seuraavalla kerroksella työn pyöröpuikoille. (Pyöröpuikoilla ainaoikeaa tehtäessä siis ensimmäinen kerros tavallisilla ainanurjaa.)

Hyviä ohjevideoita erilaisista neuletekniikoista löytyy tuolta Drops Design – sivuilta.


Edellä tehdyt työt ovat olleet siis Novitan langoista tehtyjä, kotimaisia ja noita lankojahan saa hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista, eli esimerkiksi ihan tuosta meidän S-Marketistammekin.

Netistä löytyy kuitenkin paljon lankakauppoja, joista voi tilata erilaisia lankoja.

Tähän lankaan olen nyttemmin aivan rakastunut; Viking Naturgarn Norjasta. Netistä löytyy useammastakin paikasta, mutta itse olen tilannut Lankamaailmasta. Suosittelen todella lämpimästi, sillä siellä on myös todella nopea toimitus ja jos tilaa aamupäivästä ovat langat postissa jo seuraavana päivänä.

Aivan ihanat norjalaiset Viking Naturgarn -langat
Aivan ihanat norjalaiset Viking Naturgarn -langat

Lanka on todella paksua ja sitä on kerissä vain 50g, mikä on hyvä huomioida kun aloittaa…

Itse aloitin 30 silmukalla täyspatenttia ja yhden kerän lanka olisi riittänyt 25 cm. patalappuun.

30 silmukkaa, 10 puikot, Viking Naturgarn
30 silmukkaa, 8 puikot, Viking Naturgarn

Tähän olisi todellakin voinut lopettaa, päätellä silmukat, heittää työ pesukoneeseen ja patalappu olisi ollut valmis. Naturgarn on nimittäin myös pesukoneessa huovutettavaa lankaa.

Purin kuitenkin tuon työn ja kokeilin sitten 20 silmukalla ja ohjeen mukaisilla 8 puikoilla, ja mielestäni työstä tuli edelleen liian paksua huiviksi.

Huivin on hyvä taipua, eikä ollakaan kauhean tiivistä ja jämäkkää, joten ihanan pehmeän ja paksun langan kanssa käy myös paksummat puikot.

Lopulta valitsin siis 10 tavalliset puikot ja 12 silmukkaa täyspatenttia. Ohjevideossa opastetaan tekemään parittomalla silmukkamäärällä, minusta parillisella tuli kauniimpaa.

Laadunvalvoja / -tarkkailija toimessaan...
Laadunvalvoja / -tarkkailija toimessaan…

Ja kuten tuolla jo aiemmin kerroinkin, inhoan nurjien silmukoiden neulomista, eikä niitä tässä tekniikassa tehdä, vaan vain nostetaan…

Paksu mutta pitkä

1 kerä / 50 g riitti minulla n.43 cm. – 2 kerää n.99-100 cm. ja lopulta 3 kerää ja valmiina 155cm. pituutta. Ja paksua lankaa oli todella nopeaa työstää, tämän tekeminen vei purkamisineen ja kokeiluineen vain kaksi iltaa (samalla televisiota katsellen). Kannattaa muistaa jättää riittävästi lankaa, jotta riittää päättelyyn ja päiden yhteen liittämiseen.

Tuubihuiveja tehdessä on myös hyvä huomioida, että lanka venyy jonkin verran käytössä hyvinkin nopeasti, joten huiville tulee pituutta lisää..

Lopulta 154 cm. "levossa"
Lopulta n. 155cm. ”levossa”

Tästä langasta teen kyllä vielä muutakin, kunhan tässä ehtii…

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tässäpä muutamat ohjeet, joista ehtii oikein hyvin tehdä vielä lämpöistä ennen joulua…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s